Weboldal készítés - webdizájn

Weboldal készítés, webfejlesztés

Egy újonnan elkészült weboldal a megrendelő és a kivitelező közös munkájának gyümölcse. Az ügyféllel való közös gondolkodás, az igények, a technikai lehetőségek és a praktikum egységes formát öltve lehet egy sikeresen működő weboldal alapja. Sokéves tapasztalatunknak köszönhetően a weboldal készítés során egy jól átgondolt és már bevált munkamenet alapján koordináljuk a projekteket, elősegítve ezzel az átláthatóságot és a hatékonyságot.

A weboldal készítés bonyolult és összetett feladat – Önnek is, nekünk is. A közös siker érdekében a lehető legpontosabban kell megfogalmazni elvárásait, mely alapján mi szakmai tanácsokkal látjuk el mielőtt belevágunk a fejlesztőmunkába. Tévedés azt hinni, hogy egy menüpont kicserélése, egy fejléc átszínezése „csak egy kattintás”. Ez a legnagyobb bánatunkra sajnos nem így van, éppen ezért ne higgyen azoknak, akik szerint egy minőségi weboldalt már néhány tízezer forintból pár nap alatt útjára lehet indítani. Egy színvonalas weboldal elkészítése összetett, és hosszú folyamat, és ehhez a minőségi munkához időre, szaktudásra és nem kevés tapasztalatra van szükség. Az alábbi munkafázisokkal minden esetben számolni kell:

1. Ajánlatkérés
Az ajánlatkérő által elküldött információk alapján elkészítjük az árajánlatot, mely a legtöbb esetben csak egy közelítő végösszeget tartalmaz, hiszen a kapott információ mennyiségétől függ (specifikációtól), hogy mennyire pontosan körvonalazható a fejlesztési munka.

2. Tervezés, specifikáció készítés
A megrendelőnk által adott instrukciók alapján megtervezzük az oldalt és elkészítjük a funkcionális specifikációt. Ez a munkafázis nagymértékben függ a megrendelő honlappal szemben támasztott igényeitől. Amennyiben kész specifikációt kapunk, vagy a weboldal készítési folyamat nem indokolja a specifikáció elkészítését, akkor ez a fázis kimarad a munkamenetből. (Kimaradhat például olyan esetben, ha egy bemutatkozó lapról van szó, mely néhány oldalból áll.)

3. Dizájn elkészítése
A grafikai tervezés során egyedi külsőt tervezünk, mely illeszkedik a weboldal profiljához, a webes trendekhez, és egyben az oldal funckionalitását is támogatja. Minden különböző oldaltípushoz elkészítjük a dizájntervet, hiszen egyes esetekben a nyitólap megjelenése eltérhet az aloldalakétól. Az elfogadott terveken már minden szükséges funkcionális és tartalmi elem szerepel. A szöveges blokkokat tesztszövegekkel töltjük fel - a végleges szövegek tartalomfeltöltés során kerülnek az oldalra. Fontos, hogy a dizájnt csak a pontos tervezés, illetve specifikálás után kezdhetjük el, hiszen az ekkor meghatározott funkciók és tartalmi elemek jelentősen befolyásolhatják az adott weboldal grafikai tervezését.

4. Sitebuild
A webdizájn elfogadása után készítjük el az oldal - keresőoptimalizáláshoz és a böngészőkhöz "igazított" - HTML vázát, valamint a hozzá kapcsolódó stíluslapot, és az összes képi dizájnelemet. Fontos, hogy a különböző böngészők más és más módon jelenítik meg ugyanazt a kódot. Ezért, hogy ez az egyedi működés ne okozza az oldal szétesését, a HTML vázat és a stíluslapot a leggyakoribb összes böngészőre optimalizáljuk - Internet Explorerre, Firefoxra, Operara, Safarira és Chromera.

5. Programozás
A programozás során készül el az összes olyan háttérben futó kód, mely a weboldal "működését" biztosítja. A programozási munka nagysága - a megrendelő elképzeléseitől függően - szinte minden oldal esetében eltérő, ezért a tervezés és specifikálás folyamata után határozható meg pontosan az erre fordítandó munkaidő és ennek költsége. Bizonyos esetekben a programozás megkezdődhet már a specifikáció elkészülte után, de a legtöbb esetben a sitebuildet követő folyamat.

6. Tartalomfeltöltés
Ebben a munkafázisban töltjük fel a megrendelőnk által megadott szöveges és képi tartalmakat. Ez a feladat a megrendelőre hárul, ha az oldalhoz készül adminisztrációs felület is, ahol ez a munka elvégezhető

7. Tesztelés
A tesztelés folyamata általában a weboldal készítés utolsó fázisa, de a munka nagyságától függően elkezdhető párhuzamosan a programozási és a tartalomfeltöltési munkákkal. A kontrollra egy tesztfelületet biztosítunk, ahol a megrendelőnk folyamatosan figyelemmel kísérheti és ellenőrizheti a fejlesztés menetét, illetve tesztelheti a weboldal már elkészült funkcióit.

8. Átadás
Az átadás során élesítjük a lapot, a megrendelő által elfogadott kész weboldalt elhelyezzük a végleges tárhelyen. Szükség esetén elvégezzük az egyedi beállításokat, ilyen lehet például a tárhelyhez való konfiguráció.

 

Webdizájn

Tudjuk, hogy egy személyes találkozón az első benyomás döntő lehet. Nincs ez másképp a weboldalak világában sem, hiszen egy honlap látogatója elsőként a vizuális élményei alapján ítéli meg a bemutatott céget, szolgáltatást vagy ügyfelünket. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a weboldal készítés kreatív munkafázisában maximálisan igazodjunk megrendelőink profiljához. E mellett nagyon fontos, hogy a megjelenés egyúttal az oldal gördülékeny használatát is támogassa, így számunkra a webdizájn nem pusztán grafikát jelent, hanem a weboldal felhasználóbarát megjelenését is, mely segíti a megrendelő szolgáltatásának, termékének sikeres értékesítését.

Mi sokéves webdizájneri tapasztalatunkkal tudjuk hatékonnyá tenni a közös munkát, Ön pedig úgy tud a grafikai tervezésben segíteni, ha a megjelenéssel, a színvilággal, a képi világgal, a stílussal kapcsolatban a lehető legpontosabb elvárásokat fogalmaz meg.